-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
PHOSPHATIDIC ACID ( ΦΩΣΦΑΤΙΔΙΚΟ ΟΞΥ )
Μπορεί να το ακούτε για πρώτη φορά ή τώρα τελευταία, κι όμως υπάρχει στο στόχαστρο της Ιατρικής από το 1960.
Αλλά τι είναι το Φωσφατιδικό οξύ ?
Λοιπόν είναι κι αυτό ένα ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΟ ( μια οργανική ένωση που αποτελείται από ένα μοριο γλυκερόλης και δυό μόρια λιπαρών οξέων , ακριβώς όπως τα ουδέτερα λίπη και τα …στεροειδή )
Προσέξτε τώρα: το Φωσφατιδικό οξύ είναι ένα αν όχι το απλούστερο ολων των γλυκεροφωσφολιπιδίων και είναι Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΥΚΕΡΟΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΩΝ , Παραδείγματα : Φωσφατιδυλο-χολίνη (λεκιθίνη) , Φωσφατιδυλο-ινοσιτολη , Φωσφατιδυλο-σερίνη ( Σας θυμίζουν κάτι ?)
Λειτουργία και δράση
Κάθε φορά που κάνετε προπόνηση με βάρη , ενεργοποιείται εκτός των άλλων , μια ΚΙΝΑΣΗ ( ένα ένζυμο να το πουμε απλά, που προέρχεται από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ της προπόνησης και στοχεύει σε μια γονιδιακή εκφραση την mTOR για την ακρίβεια mTORc1 και mTORc2.
Αυτή λοιπον η mTOR είναι υπεύθυνη για τις ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ , ΔΥΝΑΜΗΣ , μέσω της πρωτεϊνικής σύνθεσης , σε επιπεδο γονιδιώματος και προφανώς προκαλεί ΜΥΪΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ μέσω του σήματος ( εντολής ) που δίνει στα μυϊκά κύτταρα.
Εχει βρεθεί λοιπόν ότι το Φωσφατιδικό οξύ , παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ρύθμιση της mTOR , ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστός η τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί /δημοσιευθεί , το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής έουν γίνει 3-4μελέτες στις οποίες από λιγο έως πολύ έχει βρεθεί ότι η λήψη Φωσφατιφικού οξέως συντελεί και συνεργεί στην Μυϊκή Υπερτροφία.
Λήψη / Ποσότητα
Ολες οι μελέτες που έγιναν σε αθλούμενους αφορούν σε ποσότητα 750mg ΣΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΒΑΣΗ.
Ετσι λοιπον και τα συμπληρώματα που κυκλοφόρησαν στην αρχή πρότειναν δοση 750mg , παρά ταύτα το τελευταίο εξάμηνο , ανάδραση που έρχεται από την διεθνή κοινότητα BB αναφέρει ότι υπάρχουν και δοσεις μέχρι του ορίου των 1500mg Ημερησίως , τα οποία μέρες προπονησης λαμβάνονται 1 ώρα πριν την προπονηση , κυρίως με ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ( εδώ να σημειώσω ότι άλλες πηγές αναφέρουν ότι μπορει να ληφθεί και με γεύμα ) , αλλα όπως και να γίνει μια σημαντική ποσοστητα Φωσφατιδικού οξέως θα υπάρχει στο σύστημα μετά την 4-5 μέρα.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε και τα 750mg σε επιπεδο ΜΗΝΑ και μετά ανα΄λογα με την αισθηση και τα αποτελέσματα μπορειτε να δοκιμάσετε και υψηλοτερες δοσεις μέχρι το οριο των 1500mg.
Συνήθως μέρες που δεν γινεται προπονηση μπορει και ισως είναι καλύτερο , η δοση να διαιρεθει στα δύο μέσα στην ημέρα με διαφορά 10-12 ώρες.
Συνέργεια
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω και κάποια αλλα συμπληρώματα που έχει βρεθεί ότι συνέβαλαν στην βέλτιστη αποδοση λήψης , διοτι σε κάποιες μελέτες οι ερευνητές εκμεταλλεύθηκαν και την ελάχιστη λεπτομέρεια συνέργειας που θα μπορούσαν να βρούν μέσω εφαρμοσμένης βιοχημείας.
Αναφερω λοιπον επιγραμματικά , ότι τα συμπληρώματα που θεωρούν απαραίτητα μαζί με την λήψη Φωσφατιδικού οξέως είναι τα εξής : D3 , HMB και Αμινοξύ ΛΕΥΚΙΝΗ.
Αν θέλετε να το πάω και λίγο πιο μακριά , το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου , ξέροντας κάπως τους μηχανισμούς δράσης της mTOR και MGF είναι το ΑΡΑΧΙΔΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ( το γνωστό Ω6 ).
Δεν θέλω να το φτάσω μεχρι την ΕΠΙΚΑΤΕΧΙΝΗ και την ΛΑΞΟΓΕΝΙΝΗ , αλλά σιγουρα δεν μπορει κανείς να αποκλείσει ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ … Ουσιαστικά δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλα …μαθαίνουμε και αυτό για εμάς ολους είναι πολύ σημαντικό.
ΜΑΤΖ
Κάνε ένα σχόλιο