ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Posted by admin 06/12/2016 0 Σχόλια ΔΙΑΤΡΟΦΗ,

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΜΕΡΟΣ 1ο (τα πολύ βασικά)

Υποθέτω , η μάλλον είμαι σίγουρος , ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε για διατροφικές ελλείψεις. Δεν είμαι όμως σίγουρος για το αν έχετε κατανοήσει την σημασία και την εξειδίκευση του θέματος για κάθε έναν και κάθε μία από εσάς ξεχωριστά…
Μα, καλά… θα μου πείτε , αφού υπάρχουν και οι πολυβιταμίνες , οι σκόνες , τα ροφήματα , τα κάθε λογής ματζούνια … αυτά δεν τα καλύπτουν όλα ?

Λοιπόν , τα πράγματα είναι λίγο η περισσότερο διαφορετικά , απ όσο έχουν παρουσιαστεί από τον γραπτό και τον προφορικό λόγο , δυστυχώς απ όσο έχω παρατηρήσει σε φόρα , σε βιβλία , αλλά και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο , εκείνο που περιγράφεται και ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ χωρίς φόβο και πάθος είναι ένα ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ που αντέγραψε/αν κάποιος/οι από Ιατρικά βιβλία η κάποιους κρατικούς φορείς - εθνικούς / πανεπιστημιακούς οργανισμούς που είχαν να κάνουν με μεγάλες ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ που σκοπό είχαν να διαπιστώσουν τα ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΡΙΑ ( πιθανά σε υποσιτιζόμενους και ελλειποβαρείς ανθρώπους ) για την ΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , άντε μαζί με ένα μικρό όριο προς τα πάνω για θέματα (συμπονετικής ) ασφαλείας …

Πχ πώς να εξηγήσει κανείς τους νόμους (πχ FDA , αλλά και Ευρωπαϊκούς ) που επιβάλλουν τις μέγιστες περιεκτικότητες στην παρασκευή μιάς πολυβιταμίνης με κάτι 1.3mg Β τάδε και 2.5mg Β δείνα και κάτι 75-135mg βιταμινη C , όταν αυτά καλά-καλά δεν φτάνουν για ένα μέσο ελαφρύ άνθρωπο με μηδέν αθλητικές δραστηριότητες . Μάλιστα το οξύμωρο του σχήματος είναι ότι όταν ερχόμαστε στις ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ , εκεί τα πράγματα αλλάζουν και πάμε σε αισθητά μεγαλύτερα ποσοστά που ακουμπούν το 50-100% της προτεινόμενης πρόσληψης , πράγμα που ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ σε ένα λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο , με μέτριες γνώσεις επί του θέματος να λάβει πχ 3-4 πολυβιταμίνες την ημέρα , πχ ΜΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ … φοβούμενος κάποια πιθανή υπερβιταμίνωση από λιποδιαλυτές βιταμίνες , που μπορεί μεν θεωρητικά και πρακτικά να συμβεί , αλλά ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΠΑΝΙΟ !!!

Πριν προχωρήσουμε στο «δια ταύτα» , ας δούμε και μερικές εξόφθαλμες ασυμβατότητες που δυστυχώς συμβαίνουν σε πολλά , πάρα πολλά συμπληρώματα στην κατηγορία πολυβιταμινών και άλλων πιο εξειδικευμένων υποσυνόλων (πολυ)μετάλλων ( για αρθρώσεις , οστεοπενία , ηλεκτρολύτες , γόνατα , ιστούς , φλέβες , κιρσούς , κλπ ). Όπως γνωρίζετε η μάλλον και να μην γνωρίζετε θα καταλάβετε τώρα , μερικά ΜΕΤΑΛΛΑ ανταγωνίζονται μεταξύ τους την ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ σε επίπεδο ΕΝΤΕΡΟΥ. Τα πλέον γνωστά μέταλλα γι αυτό είναι το ΑΣΒΕΣΤΙΟ και το ΜΑΓΝΗΣΙΟ.

Δυο από τα βασικότερα Μέταλλα σε όλα τα ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ , αναπόσπαστα στοιχεία της διατήρησης της ζωής και της κίνησης και φυσικά του ΟΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ . Κι όμως αγαπητοί συναθλητές και συναθλήτριες , δυστυχώς οι περισσότερες αν όχι όλες οι εταιρείες τα βάζουν μαζί στην ίδια ταμπλέτα , στην ίδια κάψουλα , στην ίδια σκόνη , στο ίδιο αναβράζον , στην ίδια πολυβιταμίνη…

Είναι τουλάχιστον σαφές ότι δεν υπάρχει κάτι λογικό , πίσω από αυτή την ενέργεια , και δυστυχώς θα το συναντήσετε και με μέταλλα όπως ο ΣΙΔΗΡΟΣ με τον ΧΑΛΚΟ και τον ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ , οπου σε επίπεδο κυτταρικό δουλεύουν μαζί και βοηθά το ένα την μεταφορά του άλλου , αλλά σε επίπεδο απορρόφησης υπάρχει σχετικός ανταγωνισμός τόσο μέσα στο έντερο , όσο και σε διαφορετικές συνθήκες ph , κι όμως θα τα βρείτε μαζί

Οπότε πριν επεκταθούμε σε ένα πρακτικό , εμπειρικό οδηγό λήψης ασβεστίου η κυρίως μαγνησίου , να θυμάστε και να εφαρμόσετε το εξής : ΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ( και καλά κάνετε ) ΝΑ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΜΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Η ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ – καλού κακού να τσεκάρετε και τις σαλάτες σας με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά …!!!


Και επί τη ευκαιρία , ας μείνουμε λίγο στην απορρόφηση του σιδήρου . Δυστυχώς ο σίδηρος που συναντάται στην φύση δεν είναι απαραίτητα και απορροφήσιμος , για να μην μπώ σε μεγάλες λεπτομέρειες να ξέρετε το εξής , ο σίδηρος από ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ , ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟΣ (αιμικός) –ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟ ΜΟΝΟ ΤΟ 10% ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ . αν υπολογίσει κανείς ότι η καθημερινή ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΠΏΛΕΙΑ σιδήρου , από το έντερο με τα κόπρανα η με την έμμηνο ρύση , είναι 1-1.5mg , ΚΑΙ αν υποτεθεί ότι μια καλή διατροφή περιέχει 10-15mg σιδήρου τότε ΙΣΑ – ΙΣΑ που φθάνει για την ΟΡΙΑΚΗ αναπλήρωση (φυσικά σε καταστάσεις μεσαίων μεγάλων τραυματισμών , αιμοδοσίας , διαφόρων αιμορραγιών τα πράγματα μπορει να γίνουν εως και τραγικά . Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 20-25% του πληθυσμού και ειδικά του γυναικείου έχει ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ η θα εμφανίσει σύντομα σιδηροπενία
(και στην συνέχεια αναιμία !!!)

Και πάμε και στο καλύτερο , για να φθάσει κανείς την 10% απορρόφηση του αιμικού σιδήρου ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ( τυριά κλπ) ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ – πόσες φορές απολαμβάνουμε την τροφαντή ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΕΝΑ ΤΟΝΟ ΑΛΜΥΡΟ ΤΥΡΙ !!!!! ??? !!!!
Συνεχίζοντας τα του σιδήρου , πρέπει να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΔΡΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ στην απορρόφηση του αιμικού σιδήρου , οπότε η πιπεριά η πράσινη , το λεμόνι το πορτοκάλι είναι τροφές που έχουν διπλή χρησιμότητα.

Λίγα λόγια για την Βιταμίνη Ε : Εντάξει η βιταμίνη του δέρματος με σαφής αντιοξειδωτικές ιδιότητες , προστατεύει το κυκλοφορικό (επιθήλιο κλπ) , αλλα συμβάλει και απεριόριστα στην Γονιμότητα και βεβαίως στις φυλετικές ορμόνες και όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί ορμόνη του sex. Ναι καλά όλα αυτά , αλλα δεν σας έχουν πει τα εξής , ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ε ΕΙΝΑΙ 8 ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ 8 είναι 4 ΤΟΦΕΡΟΛΕΣ ΚΑΙ 4 ΤΟΚΟΤΡΙΕΝΟΛΕΣ με πιο διαδεδομένη και πιο φθηνή την γ και δ τοκοφερόλη που ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ , αλλα μέχρι εκεί , θα αρκεστώ να σας πώ ότι κάποιες ΤΟΚΟΤΡΙΕΝΟΛΕΣ έχουν ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ( δηλαδη κάτω από ειδικές συνθήκες διατροφής ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΜΑΣ !!!!!
(όποιος θέλει μπορεί να κάνει την ερευνά του ).

Τα παραπάνω είναι τα πολύ βασικά και ουσιαστικά γνώσεις πρώτης γραμμής , το θέμα είναι να τα εμπεδώσετε , να τα ερευνήσετε κι εσείς αφ΄εαυτού σας και να προχωρήσετε σε ουσιαστική δράση , γιατί από λόγια και μελλοντικές ενέργειες (θα, θα ,.θα..θα ) έχουμε χορτάσει πλέον …βαρυστομαχιάσαμε.

Και ας δούμε κλείνοντας τις ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ που υπάρχουν σε τεράστια ποσοστά συνανθρώπων μας , αλλά ειδικότερα αθλητών που έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

Β12

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα απλά , ανεπαρκής πρόσληψη , συνδυαζόμενη με αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα στο ΒΒ και υπό το καθεστώς διατροφής – δίαιτας ΚΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ που δεν υποστηριζεται από ΕΞΤΡΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β (πχ B-50 κλασσικές ) εκτός της πολυβιταμίνης – συμβαίνει κυρίως τον χειμώνα λόγω μεταβολισμού αυξημένου , αλλά και το καλοκαίρι από εφίδρωση και ελαφρά/παραλειπόμενα γεύματα , μειωμένη όρεξη
Το να σας πώ να φάτε συκώτι , δεν θα το κάνω , ερευνήστε αλλους τρόπους η συμπληρώματα ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ 3 ΓΕΥΜΑΤΑ ( πχ σπάζοντας την ταμπλέτα Β-50 στα 2 η στα 3 , ΟΎΤΩΣ η ΑΛΛΩΣ το παραπανίσιο της ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΗΣ το κατουράτε …ότι κι αν γίνει – αν και η Β12 έχει και αποθήκες στο συκώτι για 15-20 μέρες - δυστυχώς κοντά στην Β12 θα συναντήσετε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ B και δεν είναι κακή ιδέα να πάρετε καμμια Β50 έξτρα , είναι ένα έξοδο μικρό με μεγάλη σιγουριά !!!


ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Εντάξει , αυτό δεν σας κάνει εντύπωση , το περιμένατε. Η διούρηση , ο Καφές , Η σκληρή προπόνηση με ένταση και μεγάλη εφίδρωση ( εκτός αν ειστε από αυτούς / ές που θέλουν ΤΣΙΤΑ το air condition το καλοκαίρι στο γυμναστήριο για να μην ιδρώνουν – μεταξύ μας , αυτό δεν είναι BB , και ουσιαστικά αν δεν ανέβει η θερμοκρασία να γίνει αγγειοδιαστολή να ρυθμισθεί η πίεση και να βγεί ΝΙΤΡΙΚΟ , ΤΟΤΕ μάλλον αυταπατάστε και πλανάστε πλάνην οικτράν !!! ( καιρός να σοβαρευτείτε η να πάτε για ψάρεμα / πλέξιμο / τάβλι κλπ ).
Το μαγνήσιο λοιπόν λείπει σχεδόν πάντα και κάνει την εμφάνισή του με ΜΥΙΚΟΥΣ ΣΠΑΣΜΟΥΣ στο τέλος της προπόνησης ( τρέμουλο και απουσία πρηξίματος), ΚΡΑΜΠΕΣ , άναρχη αναπνοή , αδυναμία , ευερεθιστικότητα , όχι εύκολο ύπνο και ιδιαίτερα δύσκολα DOMS που παρακαθυστερούν ….φυσικά για να εμφανιστούν αυτά μιλάμε για σοβαρή έλλειψη ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ( εδώ προλαβαίνω τους πονηρούς… ) ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΗΛΕΤΡΟΛΥΤΩΝ διοτι ο οργανισμός που προτεραιότητα έχει την διατηρηση της ζωής και το ΚΝΣ , τραβάει ΜΑΓΝΗΣΙΟ και ΑΣΒΕΣΤΙΟ από τα ΚΟΚΚΑΛΑ ( την μεγάλη του δεξαμενή ) για να αναπληρώση τα κενά στο πλάσμα (αίμα ) για να μπορείτε να κινείστε να αναπνέετε και να ζείτε …οποτε αν δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα παθολογικό ( σε ορμονικό η άλλο επίπεδο) έλλειψη σε εξεταση ηλεκτρολυτών δεν θα δείτε - Ουσιαστικά μαζί με το μαγνήσιο θα βρείτε και πιθανές ελλείψεις σε ΑΣΒΕΣΤΙΟ και ΚΑΛΙΟ , όμως εδώ πριν συμπληρώσετε με αυτά τα μέταλλα χρειάζεται ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΉ , πάντως για αρχή καλό θα ηταν να βάλετε 60-90gr τυράκι απαχο 10% (FINA , ARLA , ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ) χωρισμένο σε 1-2 γεύματα και ντομάτες / μπανάνες –αφού φυσικά υπολογίσετε θερμιδες κλπ.


ΣΙΔΗΡΟΣ

Εντάξει τα είπαμε παραπάνω , αλλά να ξέρετε κάτι εσείς που θέλετε μάζα και δύναμη , ότι με χαμηλή φερριτίνη και σχετικά χαμηλό αιματοκρίτη δεν θα πάτε και πολύ μακριά . Το κακό είναι ότι για πολλούς λόγους πολλοί αν όχι ολοι από εμάς δεν μπορούμε να φάμε 3 γεύματα άλιπο κόκκινο κρέας την ημέρα και δυστυχώς μέσω του μικροτραύματος που προκαλούμε με την έντονη , παρατεταμένη και σκληρή προπόνηση έχουμε απώλειες ΜΥΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ της οποίας το 6-8% είναι σίδηρος , που σημαίνει ότι πέραν της μεγαλορεξίας μας και της πέψης μας χάνουμε σίδηρο και από την προπόνηση. Ακούστε κάτι το 48 αιματοκρίτης και 5.000.000 ερυθρά είναι πολύ καλό για το μέσο ΑΝΔΡΑ όμως είναι ένα τυπικά μέσο επίπεδο για ένα BBer , ουσιαστικά με τα χρόνια της προπόνησης σε φυσικό επίπεδο αυτό που περιμένει κανείς είναι 50-52 αιματοκρίτη και 5.500.000 ερυθρά minimum , αν μάλιστα έχει και χαμηλά αιμοπετάλια κάτω από 180.000 και τσεκάρει και την ΤΚΕ , μαζί με την πηκτικότητα , ε!! τότε δε φοβάται Χάρο , και μπορεί και να προχωρήσει – εδώ ας πούμε ότι υπάρχει και ένα μίνι κριτήριο για το αν κανείς τρώει τελικά σωστά και δεν βρίσκεται υπό το καθεστώς υπερπροπόνησης η χρόνιας κούρασης (την μάστιγα του 21ου αιώνα).


D (D3)

Παράξενο !!! αυτό σε μια χώρα με 10 μήνες Ηλιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει . Για να μην σας κάνω τον πονηρό , κι εγώ τώρα τελευταία ασχολούμαι με αυτό το θέμα . Φυσικά πάντα γνώριζα την σημασία της D με το ΑΣΒΕΣΤΙΟ πακέτο στα θέματα του ΒΒ και ειδικότερα υπερτροφίας και μεταβολισμού λίπους , την στιγμή που είναι επαρκώς αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά , αυξάνει την απώλεια λίπους σε υποθερμιδικό καθεστώς – μάλιστα επι ένα διάστημα συμπλήρωνα την καθημερινή λήψη με 500 μονάδες και 600mg Aσβέστιο σε ένα κλασσικό συμπλήρωμα φαρμακευτικό . Το παράξενο λοιπόν είναι ότι έχει διαπιστωθεί τόσο στην νέα γενιά όσο και στους παλιότερους σημαντικό ποσοστό έλλειψης D στο γενικό πληθυσμό. Σε αυτό το θέμα θα ΕΠΑΝΕΛΘΩ μόλις τελειώσω την έρευνά μου και κάποιες δοκιμές – όμως το ανέφερα για να έχετε το νού σας κι εκεί.


Τα βασικά είναι αυτά , φυσικά θα επεκταθούμε και σε ΟΛΕΣ τις Β , αλλά κυρίως και στην δουλειά που κάνει η C , τόσο η κλασσική , όσο και η ΕΣΤΕΡΙΚΗ που είναι βραδείας αποδέσμευσης και βολεύει σε πολλά (πλην βέλτιστης μεταπροπονητικής λήψης , αλλά θα επεκταθούμε και σε αυτό ) Δεν θα ξεχάσουμε τα καροτένια και την Α , ουτε και την κρυφή Κ
Φίλοι μου είναι τοσα πολλά αυτά που πρέπει να συνδυάζουμε που κι εγώ νοιώθω πολλές φορές αδύναμος να παρακολουθήσω , όμως τελικά ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ??
…Μα!!! …..τα μικρότερα κομμάτια του ΣΥΝΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΟΥ …οπότε κάθε μια από αυτές είναι σημαντική όσο και το ΣΥΝΟΛΟ !!!

Φυσικά θα τα ξαναπούμε
ΜΑΤΖ


ΥΣ
Όπως θα παρατηρήσατε στο site μας υπάρχει και ένα εδάφιο ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ – ΓΑΛΑΖΙΟ που αναφέρεται σε ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ , λέγοντας ΤΙ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ….εκεί μπορείτε και προτάσεις να στείλετε , η ακόμα και μια επεξηγηματική επερώτηση , ευχαριστώ !

Κάνε ένα σχόλιο

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι προς το παρόν εξαντλημένο. Δώστε μας το email σας για να σας ενημερώσουμε όταν θα είναι διαθέσιμο.
Όνομα
Email