ΛΙΠΟΛΥΣΗ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Posted by admin 21/04/2017 0 Σχόλια ΔΙΑΤΡΟΦΗ,

Νάμαστε, λοιπόν, φίλοι/ες συναθλητές και συναθλήτριες στο μείζον θέμα που απασχολεί το σύνολο των ανθρώπων σχεδόν σε ολες της ηλικίες και ολες της δραστηριότητες.

Ουσιαστικά ο όρος ΛΙΠΟΛΥΣΗ δεν υφίσταται γιατί δεν προσδίδει ακρίβεια στο γεγονός (η λιπολυση χρησιμοποιείται σαν ορος στην βιοχημεία για να περιγράψει την υδρόλυση των τριγλυκεριδίων από τις λιπάσες).Όταν λοιπόν μιλάμε για αποδόμηση λίπους η αδυνάτισμα, θα ήταν σωστότερο από κάθε αποψη να λέμε για ΛΙΠΟΚΑΥΣΗ!!!

 

Ναι το λίπος δεν διαλύεται ούτε εξαφανίζεται απλά καίγεται για τις ανάγκες του μεταβολισμού και της Θερμογένεσης.

 

 Στα θηλαστικά η κύρια περιοχή συσσώρευσης των λιπών είναι το κυτταρόπλασμα των λιποκυττάρων. Στα κύτταρα αυτά σταγονίδια λίπους συνενώνονται, για να σχηματίσουν ένα μεγάλο σφαιρίδιο, το οποίο καταλαμβάνει τον περισσότερο όγκο του κυττάρου. Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού είναι εξειδικευμένα για τη σύνθεση και αποθήκευση των τριγλυκεριδίων και για την κινητοποίησή τους σε καύσιμα μόρια, τα οποία μεταφέρονται στους άλλους ιστούς με το αίμα.

 

Τα λίποκύτταρα αποτελούν αποθήκες πολύ συμπυκνωμένης μεταβολικής ενέργειας. Η ενεργειακή απόδοση από την πλήρη οξείδωση λιπαρών οξέων είναι 9 kcal/g, σε αντίθεση με τα 4 Kcal/g των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Λόγω αυτής της μεγάλης διαφοράς σε θερμιδική απόδοση, τα τριγλυκερίδια επελέγησαν κατά την εξέλιξη ως κύρια αποθήκη ενέργειας. Εάν η ποσότητα ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη σε 11 Kg λίπους ενός άνδρα βάρους 70 Kg αποθηκευόταν στη μορφή του γλυκογόνου το συνολικό βάρος του θα ήταν μεγαλύτερο κατά 55 Kg , οποτε καταλαβαίνεται γιατι επελέγησαν . Κυρίως γα λόγους οικονομίας βάρους , κινησης και προφανώς ενέργειας !!!

 

Εδώ βρίσκεται και ένα άλλο «μυστικό» κρυμμένο: Η ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ  οτι ο άνθρωπος είναι κατασκευαστικά δομημένος στο να αποθηκεύει λίπος  πέραν των άλλων και για όταν δεν θα έβρισκε τροφή , ( εδώ προφανώς φαίνεται και η χρησιμότης η αν θέλετε  η χρηστικότης του να τρώει κανείς συχνά γεύματα , ξεγελώντας κατά κάποιο τρόπο την επιβράδυνση του μεταβολισμού του για λογους ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  ( ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ )

 

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ισως το σημαντικότερο μυστικό στο θέμα αποδόμησης λίπους είναι Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ !!!!!!

 

Και για να αφήσουμε τα θεωρητικά μοντέλα , ένα παράδειγμα είναι το εξής , αν έχουμε ένα άνδρα ( υψους 1.75μ)   με κανονικό βάρος η μέτρια υπέρβαρο (75-80 κιλά)   πχ 30 ετών που κάνει καθιστική ζωή και  ο οποίος καταναλώνει λιγότερες από 1500 θερμίδες , τότε αυτος ο άνδρας δεν βρίσκεται απλά σε υποσιτισμό , αλλά σε λιμοκτονία . Ο οργανισμός του θα  κατεβάσει το κουμπί του θερμοστάτη και ο άνδρας αυτός θα αρχίσει να αποθηκεύει έξτρα λίπος καθώς θα έχει μειωθεί δραστικά ο μεταβολισμός του.

( Είναι αυτό που έχετε ακούσει πολλάκις , ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΠΑΧΑΙΝΩ ) 

 

 

Όπως θα καταλάβατε για να αδυνατίσουμε χάνοτας λίπος , το λίπος ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ , δηλαδη να δαπανηθεί για προσφορά ενέργειας , τοσο του βασικού μεταβολισμού ( που θα πρέπει να είναι κανονικός η παραπάνω από τον κανονικό ) και φυσικά  προσθέτοντας  κίνηση  και φυσικές δραστηριότητες ( άθληση , κλπ)

 

 

 

 

Βεβαιως μια δίαιτα ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ , διοτι αν τελικά είμαστε σε κατάσταση λιμοκτονίας η κοντά σε αυτή το μονο που θα καταφέρουμε ( αν δεν βάλουμε κι άλλο λιπος ) είναι Να  ΑΡΡΩΣΤΉΣΟΥΜΕ  !!!! ( εχοντας ηδη σοβαρές θρεπτικές / διατροφικές ελλείψεις ) η/και θα χάσουμε  αρκετή μυϊκή μάζα !!!!

 

Πριν μιλήσουμε για σοβαρή προσπάθεια αποδόμησης λιπους , ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ :

ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ , à ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και μην αφήσετε κανένα να ισχυριστεί το αντίθετο , πιθανα μια τοπική θερμογένεση ( με την προπονηση) να έχει κάπως ευεργετικά αποτελέσματα , αλλα μέχρι εκεί …ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ( τελεία και παύλα )

 

 

Συνοψίζουμε στα εξής :

 

  • Χρειαζόμαστε πρν απ όλα ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ( όχι καθιστική ζωή – εργασία κλπ) , ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ κινούμαστε γύρω από το ΒΒ αυτό σημαίνει , ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
  • Καλά Οργανωμένη διατροφή , με τουλάχιστον 5 γεύματα ( κάθε 2.5 -3 ώρες ) που να περιέχει Πρωτεϊνη Α Βιολογικής σημασίας σε κάθε γεύμα ( πράγμα) που ανεβάζει το μεταβολισμό και την θερμογένεση ( και κυρίως χωρίς να χάνεται το πρωϊνό )
  • Αρκετό νερό , διοτι η έλλειψη νερού πέρα από κάποιο βαθμό αφυδάτωσης που δημιουργεί πολλά μικρά προβλήματα , ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ!!!
  • Καλό ύπνο , διοτι οι ορμονικές , ομοιοστατικές και επισκευαστικές εργασίες λαμβάνουν χώρα ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ !!!!
  • Τουλάχιστον ΤΑ ΒΑΣΙΚΆ ! συμπληρώματα , μια πολυβιταμίνη ,  (750mg-1250mg)Ω3 ,   ( 200-300mg)μαγνήσιο  !   ( τα mg  αφορούν σε ΚΑΘΑΡΗ ΟΥΣΙΑ , όχι βάρος κάψουλας , ταμπλέτας ΠΡΟΣΟΧΗ !!! )

 

 

 Χρησιμότερες Τροφές

 

Μπορεί να έχετε διαβάσει η ακούσει για τροφές με ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ , τροφές που για να απορροφηθούν  επιτυχως από το σύστημα , χρειαζονται δαπάνη ενέργειας , μεγαλύτερη απ αυτή που προσφέρουν … Κάτι τέτοιο στην πραγματικοτητα δεν είναι ακριβές από την πλευρά του αδυνατίσματος !!!

 

Αλλα τελικά ποιες τροφες βοηθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο την απώλεια λίπους ?

 

1) Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών   ( Ναι το ασβέστιο  ενεργοποιεί το μεταβολισμό , γιαουρτάκι λοιπον στραγγιστό 0-2% λιπαρά και κίτρινο τυράκι 10% λιπαρά είναι ότι πρέπει – φυσικά όχι με ταυτόχρονη ληψη μαγνησίου )

 

2) Τόνος (σε νερο) , Ιδιαίτερα αξιολογή τροφή για BBers , όχι μονο για την ποιότητα και την ποσοτητα πρωτεϊνης που προσφέρει , αλλα γιατι ρίχνει τα επιπεδα λεπτίνης κι έτσι βοηθά και στην πεινα , αλλα και στην καύση/μη αποθήκευση  λίπους

 

3) Σαρδέλλες  ( οι Ελληνικές ) , αφρόψαρο , καθαρό από Βαριά μέταλλα με ιδιαιτερα μεγάλη ποσοτητα Ω3 και γενικα ΑΚΟΡΕΣΤΩΝ  και ΄ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΩΝ λιπαρών που οντως βοηθούν την περαιτέρω μείωση του λίπους και στη διατηρηση καλής υγείας απο πλευράς λιπιδίων στο αιμα

4) Ψωμάκι ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ , μπορει να είναι ψωμί , αλλα όταν καναλώνετι με σύνεση , οι ινες και οι αργοί υδατάνθρακες που περιέχει , ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ την αποτομη αυξηση και παραμονή σε υψηλα επιπεδα της ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ , γεγονός που ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ , μιας και η ινσουλίνη δεν τροφοδοτεί μονο τα μυϊκά κύτταρα , αλλα και τα κύτταρα ΛΙΠΟΥΣ - εκτός του οτι υψηλή ινσουλίνη σημαίνει χαμηλή γλυκαγόνη ...

 

 

Φυσικά δεν κάνω λογο για ΤΣΆΪ  , ΚΑΦΕ , ΝΕΡΟ με προτεραιότητα ΣΤΟ ΝΕΡΟ , που πέρα από την αύξηση καύσης εν δυνάμει από την ΚΑΦΕΪΝΗ , το νερό ξεπλένει και ανακυκλώνει το σύστημα και είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ με έμμεσο η άμεσο τρόπο

 

Κατι σημαντικό για τα φρούτα …. Θα έχετε ακουσει ότι τα φρούτα ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ παντού και πάντα.  ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ , τα φρούτα και ιδιιατερα ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΑ περιέχουν ικανές η μεγάλες ποσοστητες φρουκτόζης που σε κάθε περίπτωση  αν το συκκώτι είναι γεμάτο από φρουκτόζη ( το μονο που αποθηκεύει φρουκτόζη ) τοτε η φρουκτόζη  θα ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΠΟΣ , γι αυτό λοιπον , ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ και ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

 

Φροντίστε να οργανώσετε σωστά την διατροφή . δίαιτά σας για να χαίρεστε το κορμι και τις επιδόσεις που απορρέουν από ένα κορμί καθαρό από παραπανίσιο λίπος . προπονημένο και θρεμμένο με σωστό τρόπο – ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ !!!

 

ΜΑΤΖ

Κάνε ένα σχόλιο

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι προς το παρόν εξαντλημένο. Δώστε μας το email σας για να σας ενημερώσουμε όταν θα είναι διαθέσιμο.
Όνομα
Email